Vidličky a nože: Nepostradatelné nástroje každé kuchyně


Vidličky a nože jsou základními nástroji každé kuchyně. Bez nich bychom se neobešli při vaření, krájení a servírování jídel. Jaké jsou vlastně jejich hlavní funkce a jak je správně používat?

Vidličky

Vidličky jsou nástrojem, kterým se jídlo přenáší z talíře do úst. Jsou nezbytné pro stolování a servírování jídel. Existují různé druhy vidliček, například dezertní, salátové nebo rybí vidličky.

Jak správně používat vidličky

Při používání vidliček je důležité dodržovat určitá pravidla. Vidličku držíme v pravé ruce a s ní přenášíme jídlo do úst. Pokud máme na talíři více druhů jídel, používáme vidličku od nejlehčího jídla k nejtěžšímu. Při stolování se vidlička neklade na talíř, ale na příbor.

Nože

Nože jsou nástrojem, kterým se jídlo krájí a upravuje. Existují různé druhy nožů, například kuchařské nože, masové nože, chlebové nože nebo univerzální nože.

Jak správně používat nože

Při používání nožů je důležité dodržovat určitá pravidla. Nožem krájíme pouze na krájecí desce, nikdy ne na talíři. Při krájení držíme nožem v pravé ruce a jídlo v levé ruce. Nožem krájíme plynule a snažíme se vyhnout zbytečnému tlaku na jídlo. Po použití nože ho omyjeme a uložíme do zásuvky nebo magnetického držáku.

Vidličky a nože jsou tedy nezbytnými nástroji každé kuchyně. Pokud se naučíme správně je používat, usnadní nám to přípravu jídel a stolování. Pokud potřebujete kvalitní vidličky a nože, navštivte naši stránku www.isolund.cz.